Angajare in munca

Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, adoptată în 2006, ratificata si de Romania in 2010, prevede dreptul persoanelor cu dizabilităţi de a-şi câştiga traiul prin muncă, pe baza principiilor oportunităţilor egale, tratamentului egal şi non-discriminării, precum şi asigurarea acestui drept prin legislaţia naţională. Conventia interzice discriminarea pe baza dizabilităţii pentru orice formă de ocupare, stipulează […]

citeste mai mult

Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, adoptată în 2006, ratificata si de Romania in 2010, prevede dreptul persoanelor cu dizabilităţi de a-şi câştiga traiul prin muncă, pe baza principiilor oportunităţilor egale, tratamentului egal şi non-discriminării, precum şi asigurarea acestui drept prin legislaţia naţională. Conventia interzice discriminarea pe baza dizabilităţii pentru orice formă de ocupare, stipulează necesitatea de a asigura persoanelor cu dizabilităţi accesul liber la programe de formare profesională sau orientare vocaţională, de a angaja persoane cu dizabilităţi în sectorul public şi respectiv de a promova măsuri şi politici de stimulare a angajării acestora în mediul privat.

Tulburarile din spectrul autismului se manifesta ca dizabilitate invizibila in unele cazuri, ex in cazul persoanelor cu Sindrom Asperger, o forma de autism, dar care devine vizibila atunci cand persoana trebuie sa socializeze, sa comunice si sa faca fata emotional situatiilor de viata si de dezvoltare firesti in grupurile si comunitatile din care acestia fac parte (Siff Exkorn, 2010) situatii in care va avea un comportament social atipic, ‘neadecvat’ in raport cu normele sociale general acceptate.

De obicei, persoanele cu Sindrom Asperger pot, din punct de vedere cognitiv, sa faca fata cerintelor scolare si profesionale si chiar sa ajunga uneori la performante exceptionale, mai ales cand exista o impletire a abilitatilor innascute cu interesele speciale dezvoltate de acea persoana de-a lungul timpului. Persoanele cu autism sunt capabile de adaptare sociala, in conditiile in care sunt invatate pas cu pas, utilizand strategii specifice,  abilitatile sociale.

Insa, chiar si cu abilitati si calitati speciale aceste persoane intampina dificultati foarte mari in incadrarea pe piata muncii, in mod special in tara noastra, unde nu exista programe de formare, dezvoltare si de insertie profesionala adapatate nevoilor persoanelor cu autism .

In alte tari reusesc persoanele cu Asperger sa se integreze intr-un grup profesional cu sprijin sustinut si intelegere din partea parintilor, specialistilor, colegilor si in mod special atunci cand angajatorul este deschis provocarilor , informat, sensibilizat asupra particularitatilor persoanelor cu autism: dificultati de organizare, de intelegere a mediului, probleme senzoriale, dificultati in a intelege pe cei din jur, faptul ca acestia au ginduri si emotii, credinte diferite d eale lor, etc si ofera sprijinul si adaptarile adevate la locul de munca;
Cele mai mari bariere in angajarea persoanelor cu autism pot fi comportamentele sociale atipice, bizare, haotice, stereotipii, ritualuri, ticuri pe care acestia le pot manifesta in cadrul grupurilor sociale.
Pe de alta parte, persoanele cu autism pot fi ‘interesante’ pentru angajatori si chiar preferate persoanelor tipice, datorita unor interese si abilitati speciale pe care le au si care se potrivesc cu nevoile de nisa ale unui angajator. Uneori si chiar datorita unor comportamente ‘atipice’, ce pot fi deranjante in unele situatii, ex. interesul obsesiv pentru un anumit domeniu, subiect, atentia exceptionala si neobosita pe detalii, sau perfectionismul, s.a., dar care, la locuri potrivite de munca, ii fac mult mai eficienti decat un angajat tipic.

Persoanele cu Sindrom Asperger au, de obicei, potential intelectual si calitati speciale pe care ar putea sa le valorifice intr-o profesie. Au, simultan, si dificultati din punct de vedere al relationarii sociale la locul de munca. Din acest motiv, ele au nevoie cu precadere de sustinere si asistare pe durata intregului proces de integrare intr-un grup profesional. Existenta unor programe specializate care sa ofere sprijin specific atat persoanelor cu TSA pentru a le pregati pentru piata muncii ( consiliere psihologica, sprijin in gestionarea comportamentelor ‘atipice’, consiliere vocationala, pregatire, antrenare si asistare in integrarea pe piata muncii), cat si a angajatorilor (informare, sensibilizare, sprijin) , precum si legislatie si politici publice care sa stimuleze si faciliteze angajarea persoanelor cu autism, dizabilitati in general, sunt conditii de baza pentru ca dreptul al munca sa fie respectat si in cazul persoanelor cu Tulburari din spectrul autismului.

restrange

Daca vrei sa muncesti sau sa voluntariezi, completeaza acest formular si noi te vom ajuta.

Nume ...

Email ...

Subiect...

Abilitatile tale ...

Interese, Hobby-uri ...

In ce domeniu ti-ar placea sa lucrezi?

Spune-ne despre experienta ta. Ai lucrat? Ai voluntariat?

Povesteste-ne o situatie placuta si o situatie neplacuta prin care ai trecut.

Vrei sa ne mai transmiti ceva?

AUTISM ROMANIA - Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism
Adresa: Calea Grivitei, nr. 71, Bucuresti, Romania
Tel.: 0731 816 880  |  E-mail: office@autismromania.ro